top of page
Search
  • Linea Ugostiteljska oprema

7 ultimativnih činjenica koje morate znati prije nego otvorite restoran i kupite novu opremu

Ako imate namjeru da otvarate restoran i počnete da se bavite ugostiteljstvom odlučili ste se za veliki poduhvat. Prije izbora i kupovine odgovarajuće ugostiteljske opreme za kuhinju potrebno je da uradite sledeće:


1. Prvo isplanirajte svoj meni

Jedna od najčešćih grešaka pri kupovini nove ugostiteljske opreme je bespotreban gubitak vremena i novca za kupovinu uređaja koji vam nisu potrebni. Kako bi ste ovo izbjegli neophodno je prije svega u konsultaciji sa budućim glavnim kuharom, šefom kuhinje ili vodećim barmenom definisati meni, odnosno ponudu jela i pića. Danas na tržištu rada nije lako naći takvu osobu, a ako nemate dovoljno vremena savjet je da se konsultujete sa prijateljima, poznanicima ili ljudima koji su već u ugostiteljstvu i imaju veće iskustvo od vas. Kada definišete ponudu i ako znate kapacitet vašeg budućeg ugostiteljskog objekta onda su to prave ulazne informacije koja će vam uštedjeti određenu količinu finansijskih sredstava i pomoći da odaberete odgovarajuću opremu za ugostiteljstvo koja je vama potrebna.

Meni

Ne zaboravite da definisati potrebnu opremu znači i odrediti koji je pogonski medij koji ćete koristiti za vaše uređaje. Termička oprema poput profesionalnog roštilja, friteze, šporeta, kuhala za tjesteninu su srce svake kuhinje i najviše se upotrebljavaju zato je vrlo važno odrediti da li će oni biti plinski ili električni uređaji.


2. Odredite svoj budžet.

Osnovna stvar je pronaći ravnotežu između kvaliteta i onoga što vam je potrebno za rad i da se sve nalazi u okviru planiranih budžetskih sredstava. Naravno, uvijek ćete težiti kvalitetnijim uređajima; to će pomoći da se proizvede kvalitetnija hrana, radit će efikasnije i duže će trajati i imat ćete manje skrivenih troškova vezanih za održavanje. Ali ako ne možete priuštiti sve najbolje, utvrdite šta je od opreme najvažnije i odredite prioritete. Uglavnom se čine greške u tom pogledu da se preinvestira u enterijer restorana na uštrb kvalitetne opreme za kuhinje i kuhinjske ventilacije ili se teži kupiti kvalitetna oprema za jako mali budžet gdje ćete od početka imati „skrivene“ probleme i nesuglasice sa dobavljačima što dugoročno može uticati na kvalitet vaše ponude. Nikad nemojte zaboraviti da gost dolazi kod vas zbog dobrog ukusa i kvaliteta ponude!


Kalkulacija cijena koštanja ugostiteljske opreme

3. Izmjerite prostor

Najbolja je da pozovete stručnu osobu za projektovanje kuhinja ugostiteljskih objekata, da zajedno sa njim definišete prostor i raspored elemenata u prostoru kako bi znali koje dimenzije uređaja i opreme je potrebno da nabavite. Dobavljači ugostietljske opreme kao što je Linea d.o.o. Banja Luka, vam mogu pomoći u pogledu izrade tehnologije kuhinje i rasporeda elemenata na osnovu sugestija investitora, vodećeg kuhara ili barmena dodajući svemu notu dugogodišnjeg iskustva.


Projektovanje kuhinje

Kod izmjere prostora važno je takođe definisati položaj ventilacijske nape koja može da bude zidna napa ili centralna napa, sa motorom ili bez ili vaš objekat zadovoljava uslove da postavite vanjski motor za ventilacijsku napu, čime smanjujete buku u prostoru.

4. Potražite oznaku „Ušteda energije“

Kada pregledate sve vrste kuhinjske opreme i aparata, teško je pronaći ono što vam je potrebno. Početna cijena opreme i troškovi rada su najvažniji troškovi za procjenu. Jednostavan način da odredite najisplativije proizvode je da potražite uređaje sa oznakom „uštede energije“. Ovi proizvodi su garantovano energetski efikasni i pružaju dugoročnu uštedu kupcu.


Kuhinja restoran Emerald, Ripač

Nije isključivo potrebno koristiti opremu sa oznakom „uštede energije“, ali, ako to učinite, možete biti sigurni da ćete smanjiti račune za komunalne usluge i da će oprema trajati duže.

Ako je moguće u vašem objektu uraditi razvod plinske instalacije nemojte je izbjegavati. Linea d.o.o. nudi prava i atestirana rješenja čime postižete višestruku uštedu.


5. Pobrinite se da ispunite sve zakonske direktive koje se nalažu za ugostiteljski objekat

Neispunjavanje zdravstvenih pravila je jedna od najvećih noćnih mora svakog direktora / vlasnika ugostietljskog objekta. Najbolji način da se izbegne dobijanje kazne je da budete proaktivni. Ako želite da budete sigurni, sastanite se sa inspektorima i zvaničnicima prije kupovine nove opreme kako biste bili sigurni da ste na pravom putu. Trudite se da vaša ugostiteljska oprema bude u skladu sa HACCAP-om, higijenskim standardima u kuhinjama. Razdvojite čiste i prljave puteve, razdvojite pripreme mesa, povrća, kolača, tijesta...


6. Budite informisani o garancijama.

Kada kupujete novu opremu ne zaboravite da pročitate ono što je napisano malim slovima. Konkretno, uradite vaše istraživanje o dostupnim garancijama opreme. Koliko dugo traje garancija? Kome se obraća oko popravaka pod tom garancijom? U kojim slučajevima će garancija biti neprihvatljiva? Garancije mogu biti velika uštedu na putu, stoga ih uzmite u obzir prilikom kupovine.

Većina firmi koje dobavljaju ugostieljsku opremu nude garanciju od 12 mjeseci. Garancija se može produžiti za dodatnih 12 mjeseci ukoliko izvršite godišnji servis i remont opreme. Linea doo je firma koja uvijek daje više pa tako i garanciju 13 mjeseci na svu opremu.


Kuhinja restorana vrtića Alumina, Karakaj - Zvornik

7. Razvijte dobre odnose sa veleprodajama kuhinjske opreme

Kada se odlučite za kupovinu nove kuhinjske opreme, pomaže vam da se konsultujete sa stručnim osobama. Oni vam mogu pomoći da izaberete najbolji proizvod za vas uz optimalne troškove. Održavanje dobrih odnosa tokom vremena može vam pomoći u dugoročnom periodu, u pogledu pružanja bolje i efikasnije usluge i/ili savjeta ili samog konsaltinga.

358 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page