Tvrdoća vode je uzrokovana prisustvom rastvorenih soli kalcijuma i magnezijuma (nekada i gvožđa) u vodi. Najveća je koncentracija kalcijuma, zbog prisustva u Zemljinoj kori kao ključnog elementa u mineralima kalcitu, dolomitu, itd.

Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Jedinica mere koja se koristi za tvrdoću je Nemački stepen °dH. Voda u Regionu je najčešće srednje tvrda i tvrda sa prosečnim vrednostima između 15 i 22°dH a često i znatno višim vrednostima. Rezultat su fleke na čašam, tvrd veš nakon pranja, dok u indusrijskim aplikacijama tvrda voda pričinjava ogromne štete na opremi.

Kamenac nastaje kao posledica tvrde vode. Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Ova prva je zadužena za stvaranje kamenca i nju čine bikarbonati Kalcijuma (Ca) i Magnezijuma (Mg). Naša voda najčešće spada u grupu srednje tvrdih i tvrdih voda. Manifestacija problema: Nagomilavanje kamenca u bojlerima, na slavinama, u sistemima za grejanje, na posuđu, na ravnim površinama u kuhinjama, itd

Najjednostavniji i najefikasniji način za uklanjanje tvrdoće vode i sprečavanje nastanka vodenog kamenca je primjena različitih tretmana vode zavisno od uređaja i namjene. Ukoliko je tvrdoća vode koju koristite veća od 12 °dH, potrebno je preduzeti mere za njeno omaksavanje. Sve vrednosti preko ove, definišu vodu kao tvrdu vodu.

Ledomati

95% korisnika ovo nije znalo! - Tretman vode za ledomate
Najvažnije stvar kod ledomata je kvalitet dobijenog proizvoda, odnosno kvlitet kockice leda. Za kristalno čiste kocke leda potrebno je primijeniti odgovarajući sistem filtriranja.
Rješenje u tom slučaju je Cube Line filter. Specijalno dizajniran filter za tretman vode kroz četiri nivoa obrade osigurava jedinstvene karakteristike i neophodne minerale u vodi.
Cube Line filter štiti kockice leda od kamenca i bakterija.
Prečišćavanje vode kroz četiri nivoa uključuje:

  • uklanjanje sedimenta

  • ugradnja inhibitora

  • smanjenje ukusa i mirisa hlora

  • anti bakterijska formula

Filter se postavlja na dovod vode. Zamjena istrošenog filtera je vrlo jednostavna. Stari filter se uklanja i novi se postavlja bez korištenja dodatnih alata.
Glavne prednosti ovog sistema:

  • mala dimenzija Ø120 i H=310mm

  • dugovječnost. Filter se mijenja jednom godišnje.
    Predviđen je za količinu protoka od 60000 litara

  • NISKA CIJENA čini sistem vrlo ekonomičnim u radu.

Kad imate ovaj filter ne treba vam depurator!

cubeline1.jpg
Cube Line.JPG